Menu - For Responsive


› Medlemslogin › Bliv medlem
Sidst rettet: 5/8-2022

Økologi

Ny vejledning til maskinstationer, der har økologiske kunder

Landbrugsstyrelsen har udgivet en vejledning til, hvordan man mindsker risikoen for overførsel af ”ikke godkendte tilsætningsstoffer” til økologiske arealer. Her tænkes der på bejdsemidler som syre fra gylle samt plantebeskyttelsesmidler. Vejledningen er blevet til grundet frygt for at trække disse konventionelle hjælpestoffer over i økologiske arealer. Det grej, der er udstyret til at finde rester af tilsætningsstoffer er blevet meget præcist, og det kan detektere meget små mængder hjælpestoffer. Hvis der bliver fundet tilsætningsstoffer mv. i økologiske arealer, kan en økolog blive beskyldt for at anvende stofferne, selvom disse ved et uheld er blevet overført via maskiner.
 
Det, der primært var fokuseret på, var på udsæd, som i konventionel brug er bejdset for at beskytte frøet. Denne bejdsning er en coating på frøet, og denne kan afsættes i såkassen og overføres til de økologiske frø ved senere brug. De første økologiske frø kan derfor have en vis mængde af dette bejdsning-middel på. Ved analyse af disse første planter vil dette middel kunne spores, og derfor risikerer landmanden at blive beskyldt for at anvende konventionel udsæd.
 
Landbrugsstyrelsen har udgivet en vejledning, der skal hjælpe til, at landmanden undgår at blive beskyldt for dette.
 
Der beskrives rengøring af: 
  • såudstyr
  • gylleudstyr (med og uden syreudstyr)
  • fodertransport
  • mejetærsker
  • presser
 
Tag et tjek og se, hvordan disse maskiner skal rengøres mellem skift. Det er overkommelige metoder, som ikke er alt for tidskrævende.
 
 
For yderligere information, kontakt Gerth Pedersen Holm, gh@dmoge.dk, +45 7641 3675