Hjem » Skovens yngste fagfolk skærer igennem på HL23

Skovens yngste fagfolk skærer igennem på HL23

Torsdag den 31. august bliver der skabt historie på Have & Landskab, når Skovbrugsmesterskaberne for elever før første gang afholdes på udstillingen. Konkurrencen afholdes passende nok på Have & Landskabs særlige område for Skovudstyr og -maskiner, men man kan også bare gå efter lyden af arbejdende motorsave. Mange af disciplinerne i mesterskaberne kræver nemlig en kyndig hånd med sværdet, fortæller underviser og vejleder Matias Skov Jonesen fra Skovskolen ved Københavns Universitet.

”Eleverne skal igennem fem discipliner, som alle er typiske skovarbejderopgaver. De skal både vise hurtighed og teknik og forstand på at vedligeholde udstyret. Vi har mærket en stor interesse fra både virksomheder og elever, også fordi Have & Landskab har en lidt bredere målgruppe, hvor vi håber at se arborist-virksomheder og entreprenører og andre, som har brug for skov- og naturteknikere. Og det har mange, for det er tydeligt, at der er mangel på dygtige skovarbejdere i erhvervet,” siger Matias Skov Jonesen.

Arrangørerne bag mesterskaberne er brancheforeningen, Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Danske Skoventreprenør Forening (DSF) og Skovskolen. De har i samarbejde med Have & Landskab valgt også at lave en konkurrence på Sjælland, efter at have afholdt tilsvarende konkurrencer siden 2017 for skov- og naturteknikerelever på Langsømessen på Fyn.

Selvfølgelig skal vi med

En af de virksomheder, som har givet en lærling et fripas til at kunne dyste, er Vordingborg Kommune. Her fortæller arborist Rune Aaskov, at han selv anbefalede deres elev, Christian Hendriksen, at stille op i konkurrencen.

”Der er for langt til Langesømessen for os, men når mesterskaberne bliver afholdt på Have & Landskab i Slagelse, skal vi klart være med. Det er jo en del af indsatsen for at få flere til at få øjnene op for skov- og naturteknikeruddannelsen, og her har alle – også os som offentlig arbejdsgiver – en pligt til at uddanne fremtidens arbejdskraft. Desuden plejer vi altid at tage hele grøn afdeling med op mod 30 ansatte til Have & Landskab, og denne gang skal vi helt sikkert heppe på Christian,” siger Rune Aaskov.

Der vil altså være særlig opbakning til Vordingborg Kommunes 28-årige skov- og naturteknikerelev Christian Hendriksen til Skovbrugsmesterskaberne. Han er i gang med uddannelsens arboristspeciale og glæder sig til at fyre op under motorsaven på HL23.

”Det lyder som en sjov udfordring, og jeg vil også gerne vise andre, hvor fed en uddannelse det er. Det var først, da jeg kom op i 20’erne, at det gik op for mig, at man faktisk kunne tjene penge ved at være i naturen, lære om den og arbejde i den. Nu er jeg i gang, og det er gået ud over alle mine forventninger,” siger Christian Hendriksen, der først og fremmest sker Skovbrugsmesterskaberne som en spændende udfordring og ikke som en benhård kamp om guldet.

Et arbejdsliv med natur og frihed

Arrangørerne regner med at mindst ti elever fra hele Sjælland deltager i Skovbrugsmesterskaberne, og hos Danske Maskinstationer og Entreprenører er chefkonsulent Claus Clemmensen ikke i tvivl om, at arbejdet med at stable mesterskaberne på benene til HL23 er umagen værd.

”Vi lever af det her fag, og vi lever af, at der er folk, som træder ind i erhvervet. Selv de bedste fagfolk bliver jo ældre, så der skal frisk blod til, og vi er jo i konkurrence med mange andre erhverv om de unge. Derfor giver det mening at lave lidt larm og en sjov dag og sætte fokus på de mange positive sider, der er ved en skov- og naturteknikeruddannelse. Man er ude i naturen og får en masse fritid til at styre sin hverdag. Det er ikke noget med at troppe samme sted dag efter dag. I skoven skal man udføre sine opgaver men kan ofte planlægge sin arbejdstid, så den passer med privatlivet. Og det er en enorm fordel. Sammen med al den friske luft selvfølgelig,” pointerer Claus Clemmensen.

Danske Skoventreprenør Forening (DSF) er også med til at arrangere mesterskaberne og her er formand Nickolai Schlechter selv klar til at stille med flere elever til konkurrencen fra virksomheden Stub & Gren, hvor han er medejer.

”Hvis man har initiativ og interesse for at arbejde i skoven, vil jeg æde min gamle hat på, at der også er et job klar, så snart man er færdiguddannet. Desuden er det også fedt for de eksisterende elever at komme ud og dyste og vise, hvad de kan,” siger Nickolai Schlechter.

At de bedste unge i faget kommer til at dyste på Have & Landskab er en oplagt beslutning, mener Maskinleverandørernes bestyrelsesmedlem i Have & Landskab, Bent Tangemann.

”Det giver noget mere liv på udstillingen og vi giver både elever, skoler og virksomheder indenfor skovbrugsfaget et større udstillingsvindue, så det er ren win-win,” forklarer han.

Discipliner

På HL23 kæmper de dygtigste skov- og naturteknikerelever i følgende discipliner: Sværdvending, Afkvistning, Hurtig-skæring, Fældning og Skiveskæring.

Konkurrencen foregår på tid, og der kan blive pålagt straftid, hvis eksempelvis “Fældning” resulterer i, at træet lander for langt fra målepinden. Læs konkurrencereglerne på haveoglandskab.dk/hl-aktiviteter/skovbrugsmesterskaberne-for-elever/

Præmier og sponsorer

Der bliver kæmpet om mere end æren til Skovbrugsmesterskaberne for elever på HL23.

1. pladsen vinder en STIHL MS 261 C-M motorsav til en værdi af 7.395 kr. – sponseret af STIHL.

2. pladsen vinder et gavekort på 6.500 kr. til arboristudstyr.dk’s butikker – sponseret af arboristudstyr.dk og Vermeer.

3. pladsen vinder en Milwuakee håndsav M12 FHS-602X til en værdi af 6.200 kr. – sponseret af Skov & Have Sorø.

4. pladsen vinder en håndlavet jagtkniv til en værdi af 4.700 kr. – sponseret af Grøn Vækst

5. pladsen vinder et gavekort på 1.500 kr. til Dansk Skovkontor – sponseret af Dansk Skovkontor og Vermeer.

Pressen inviteres til at deltage i udstillingen

INFO: Have & Landskab

Have & Landskab afholdes på ZBC Jernbjerggaards arealer i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september 2023. Udstillingen er gratis at besøg for fagfolk og er åben alle tre dage fra 9:00-16:00.

Have & Landskab er ejet og arrangeret af de fire centrale parter i den grønne branche: Danske Planteskoler, Københavns Universitet, Danske Anlægsgartnere og Maskinleverandørerne – Vej, Park & Anlæg.

Ved HL21 deltog 248 udstillere og 10.220 besøgende lagde vejen forbi Slagelse i løbet af de tre udstillingsdage. Allerede nu har over 272 udstillere dog købt stand til HL23 – det næsthøjeste antal i udstillingens 31-årige historie. Rekorden er stadig de 288 udstillere, der var at finde på HL17.

Læs mere, hent gratis billet og følg udviklingen frem mod udstillingen på www.haveoglandskab.dk og på vores sociale medier.

For yderligere information, kontakt venligst:
Claus Danefeldt Clemmensen, cdc@dmoge.dk, +45 7641 3662

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.