Hjem » Er denne kinesiske plante for god til at være sand?

Er denne kinesiske plante for god til at være sand?

Paulownia er ikke et træ i normal forstand. Det er godt nok en flerårig plante, der har en tydelig opret og forveddet stamme, som begynder ved roden, og som bærer grene og dermed blade et stykke over jorden. Det optager også energien gennem fotosyntese i bladene, men i modsætning til de fleste træer foregår transporten af vand og næringsstoffer ikke i det yderste vækstlag under barken, men derimod gennem et ’sugerør’ i kernen af stammen. Cellerne, som opbygger veddet, er heller ikke opbygget på samme måde som de velkendte træer, men består i stedet af lukkede celler, som ikke optager vand og derfor også beskytter veddet mod svampeangreb og råd. Derfor er paulownia egentlig ikke et træ, men nærmere en urt, der danner vedmasse.

“Rygterne spredes i skovbranchen om et træ fra Kina, som vokser sig kæmpestort på rekordtid, og som både er lettere end balsatræ og lige så stærkt som asketræ.”

Interesse hos skovdyrkere

I 2021 skrev Skovdyrkerne et par artikler i medlemsbladet Skovdyrkeren om en ny og spændende træart fra Asien, som ifølge dyrkningserfaringer rundt om i verden vokser hurtigt og dermed bidrager til at optage mange gange mere CO2 fra atmosfæren end andre hurtigt voksende træarter som for eksempel pil og poppel. Træet blev endda brugt ved TV2 Østs valgdebat i Slagelse i efteråret 2021, hvor borgmesterkandidaten Troels Brandt (R) overrakte en potte med et paulowniatræ til hver af hans modkandidater John Dyrby Paulsen (S) og Knud Vincents (V) for at sætte fokus på klimadebatten i kommunen. Rygterne spredes jo i skovbranchen om et træ fra Kina, som vokser sig kæmpestort på rekordtid, og som både er lettere end balsatræ og lige så stærkt som asketræ. Når noget lyder for godt til at være sandt, er det muligvis også for godt til at være sandt. Man kan bare ikke være sikker, før man selv har prøvet det af.

Ildsjælen Jesper Schytte

Tidligere politimand, vildtforvalter og nu iværksætter, Jesper Schytte, læste i 2019 en artikel om et nyt træ fra Kina, der efter sigende skulle have en masse fantastiske egenskaber og samtidig gror utroligt hurtigt. Han besluttede sig for at læse mere om det og blev efterhånden helt bidt af idéen om at udvikle brugen og dyrkningen af dette ’vidundertræ’ i Danmark. Han drog på rejser til Kina for at lære mere og har efterhånden opbygget et netværk af dyrkere, producenter og forskere i Kina, som han trækker på for at lære alt, hvad han kan, om paulownia. Det er blevet til et længere studie i provenienser og forædlinger af paulownia, som alle stammer fra Kina, men en del er også blevet forædlet i landene omkring Middelhavet. Han har siden 2020 dyrket forsøgsbevoksninger hjemme på ejendommen ved Korsør og andre steder i Danmark, hvor han har plantet forskellige hybrider og forædlede superkloner for at finde frem til den bedste type stiklinger til det danske klima og jordbund. Jesper har fundet frem til et udvalg af sorter, som kan tåle kolde vintre helt ned til 42 graders frost og dermed kan trives i det danske klima.

Udvikling i Danmark

Fremover bliver det så disse sorter, som Jesper Schytte vil importere certificerede stiklinger af fra en statsautoriseret planteskole i Kina, og han har i den forbindelse sikret sig kontrakt på eneretten til at importere disse frostsikre kloner. Gennem sit firma, Paulownia.dk, har Jesper hjulpet mere end 500 lodsejere i Danmark med at forsøge sig med at dyrke træerne på relativt små parceller på nogle få hektar, de fleste dog kun på en enkelt hektar. Han har sammen med en god håndfuld af disse paulowniadyrkere lavet en ERFA-gruppe, hvor de kan hjælpe hinanden med forskellige måder at passe og pleje planterne og på sigt begynde at få lavet nogle produkter, som for eksempel møbler, byggematerialer og biomasse. Der er i skrivende stund kun et meget lille niche-præget marked for træ af paulownia, og det meste af det kommercielt handlede tømmer kommer fra enten Kina, Middelhavsområdet, USA eller Australien. Det er dog en af de sager, Jesper Schytte arbejder på og er i dialog med flere mulige aftagere af paulownia produkter, blandt andet XL-Byg, Jem og Fix, byggefirmaet Build 17 og arkitekten Larsens Tegnestue. Det er meningen, at de i samarbejde skal have sendt forskellige opskårne produkter af paulownia en tur forbi Teknologisk Institut, hvor de vil blive testet med henblik på at blive CE-godkendt, så de de kan bruges i byggebranchen og i møbelindustrien.

Planker af paulownia, til venstre kernetræ med ’sugerøret’ gennemskåret. Til højre reel planke.

3 gode råd fra konsulenten

  1. Kun mindre forsøgsbevoksninger: Da træet stadig er på forsøgsstadiet inden for skovbruget, anbefales det, at man kun planter mindre forsøgsbevoksninger på arealer, hvor det er nemt og overskueligt at vande og renholde bevoksningen for ukrudt. Der er stadig meget at lære om dyrkningsformer under danske forhold.

  2. Omstillingsparat og åbent sind: Få års erfaring med dyrkning af paulownia i Danmark viser, at man ikke kan dyrke planten på traditionel skovdyrkermanér, men den skal dyrkes efter nogle helt andre forskrifter og anvisninger. Juletræsdyrkere har måske den tættest sammenlignelige dyrkningsform, men vær åben for forskellige eksperimenter.

  3. Vær med til at udvikle dyrkningsvejledning: Jesper Schytte har brugt lang tid på at udvikle den dyrkningsvejledning, han leverer sammen med de stiklinger, han sælger. Ved at følge hans vejledninger slipper man langt hen ad vejen for at lave de samme fejl, som andre paulowniadyrkere har gjort før. Man kan så også gå sammen i nogle ERFA-grupper og dele erfaringer.

For yderligere information, kontakt venligst Jan Marcher Jensen, jmj@dmoge.dk, +45 7641 3666.

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.