Hjem » Gevinst i banken med nyt overblik i hånden

Gevinst i banken med nyt overblik i hånden

ESG-dagsordenen er her, og det er ikke bare et buzzword. Der er nemlig fokus på emnet fra både EU og dansk side. Virksomheder skal tage mere ansvar og bidrage til den grønne omstilling. ESG handler i korthed om bæredygtig forvaltning af de ressourcer, du anvender i virksomheden og i sidste ende hos den enkelte forbruger. Og konkret oplever brancheforeningen DM&E, at særligt bygherrer og banker, vurderer din virksomheds arbejde med bæredygtighed. Hos Egekærslund på Fyn har udarbejdelsen af en ESG-rapport givet bonus i banken og kraftigt nedslag i dieselforbruget.

Det var ikke en pludselig indskydelse en aften på Egekærslund, at virksomheden nu er blandt de første DM&E-virksomheder med en ESG-rapport i hånden. Det hele startede meget konkret, da virksomhedens ejer Helle Lundsgaard reagerede på Erhvervshus Fyn, der markedsførte en ordning, hvor man kunne få støttekroner til investering i nye, bæredygtige maskiner og energirigtige tiltag. Trade-off var så, at Egekærslund skulle lave en masse beregninger på sit dieselforbrug og analysere, hvor man kunne sætte ind for at få del i miljøstøtte.

Beregninger første til nyt gps-udstyr

For en maskinstation med en del aktivitet i den grønne sektor og mange kommunale opgaver, lød det spændende. Beregningen førte faktisk ikke til nye maskiner, men i stedet gps-udstyr på virksomhedens mange små traktorer, som fik barberet en masse overlapskørsel væk.

– Det var ikke den investering, vi først regnede med, men det har vist sig, at vores dieselforbrug kunne sænkes en masse, fortæller indehaver Helle Lundsgaard. Det arbejde afmystificerer Helle Lundsgaard gerne:

– Der er ingen formel eller facitliste på, hvordan en ESG-rapport skal se ud. Det gælder om at starte et sted og få nedfældet og analyseret, hvem man er og få sat sig nogle håndgribelige mål, siger hun.

Det betyder f.eks., at Egekærslunds ESG-rapport både har mål for, hvor mange liter diesel de vil forbruge i timen i 2030 og en afrapportering af status. Her er de blandt andet gået fra 14 til 13 liter per time i de sidste to år og vil ned på 10 liter per time i 2030 – altså både en masse sparede kroner oveni bedre miljøpåvirkning.

Også godt for og i banken

Der er også mål for antal kvadratmeter vilde blomster, antal elever, kønsdiversitet i bestyrelsen og soliditetsgrad.

– Det handler da en del om klima og miljø, men det er jo meget bredere, og derfor er der også en masse virksomheder, som helt sikkert allerede bidrager og leverer på mange måder uden, at de egentlig tænker over det eller fortæller omverdenen om det, siger hun.

Der er i dag ingen krav til virksomheder i Egekærslunds størrelse til ESG-rapportering. Større virksomheder møder dog kravene lige om lidt, og derfor kan man som underleverandører blive stillet overfor kædeansvar – og de offentlige myndigheder og andre interessenter begynder i højere grad at spørge til det, lyder analysen. Og reaktionerne er sådan set også konkret handling den anden vej.

– Banken har da givet os nedslag på kassekreditten, fordi de også kan vinge os af som en del af deres kunder med ESG-rapporten i orden, men det er jo også lige så meget en del af vores branding over for omgivelserne og kunderne, siger hun.

Virksomheden ligger få kilometer fra Odense. Kommunen er en af de store kunder. Her mærker man et stigende fokus på bløde parametre, når der skal vælges samarbejdspartner.

– Så det begynder at betyde noget, når vi skal have opgaverne. Landbruget spørger ikke til det, men det kommer jo hos Arla-landmændene, og det tror jeg vil brede sig. Vi gør det også for, at det er sjovere at være medbestemmende på, hvordan man vil udvikle sig, og hvordan man vil tackle kravene til fremtiden end at gøre det på bagkant, siger hun.

For yderligere information, kontakt venligt branchedirektør Bent Juul Jørgensen. 

Direkte telefon: +45 7641 3678. Mail: juul@dmoge.dk.

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.