Hjem » Danmarksmestre kåret i Udkørsel og Skills for Skovbrugselever

Danmarksmestre kåret i Udkørsel og Skills for Skovbrugselever

I august blev der afholdt Danmarksmesterskaber i Udkørsel med Maskine og Skills for Skovbrugselever på Langesø-messen. Senere i august blev der afholdt endnu et Danmarksmesterskab i Skills for Skovbrugselever på Have og Landskab 2023 i Slagelse.

Arrangørerne bag mesterskaberne på begge messer er brancheforeningen, Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Dansk Skoventreprenør Forening (DSF) og Skovskolen ved Københavns Universitet. De har i samarbejde med Have & Landskab valgt også at lave en konkurrence på Sjælland efter at have afholdt tilsvarende konkurrencer siden 2017 for skov- og naturteknikerelever på Langsømessen på Fyn.

– Eleverne skal igennem fem discipliner, som alle er typiske skovarbejderopgaver. De skal både vise hurtighed og teknik og forstand på at vedligeholde udstyret. Vi har mærket en stor interesse fra både virksomheder og elever, også fordi Have & Landskab har en lidt bredere målgruppe, hvor vi håber at se arborist-virksomheder og entreprenører og andre, som har brug for skov- og naturteknikere. Og det har mange, for det er tydeligt, at der er mangel på dygtige skovarbejdere i erhvervet, siger Matias Skov Jonesen, underviser og vejleder på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Maskinførere og Skovbrugselever dystede i skoven ved Langesø

Selvom Langesømessen i høj grad handler om juletræer og pyntegrønt, og foregår i skoven, så handler messen, som blev afviklet torsdag den 17. august, også om at vise besøgende, at der er brug for folk til at arbejde i skoven. Og her giver Danmarksmesterskaberne i Skills for Skovbrugselever og Udkørsel af Træ et godt billede af, hvor dygtige skovbrugselever og maskinførere er samt hvilke kundskaber, der skal til for at udføre dette arbejde.

På bakken ved DM&E’s stand dystede Danmarks bedste udkørselsmaskinførerer om at være hurtigst, mest præcis og mest effektiv til at løse de forskellige opgaver banen byder på. Jakob Møllenberg fra Haderup Skovservice forsvarede sin titel som Danmarksmester i Udkørsel af Træ og kunne for andet år i træk betræde sejrs-stubben som konkurrencens vinder med sin tid på 6 minutter og 9 sekunder.

På konkurrencebanes anden halvdel blev der holdt Danmarksmesterskab i Skills for Skovbrugselever. Eleverne skal igennem fem discipliner, som alle er typiske skovarbejderopgaver. Vinderen blev Skov- og naturteknikerelev Marius Eg Larsen, som til daglig er i lære hos Hededanmark. Han gennemførte konkurrencebanen på en imponerende tid på 3 minutter og to sekunder, kun et lille sekund før Asbjørn Dich fra Fyns Træfældning og Topkapning, der måtte nøjes med en tæt andenplads.

Skovens yngste fagfolk skærer igennem på Have og Landskab 2023

Torsdag den 31. august blev der skabt historie på Have & Landskab, da skovbrugsmesterskaberne for elever for første gang blev afholdt på udstillingen. Konkurrencen blev passende nok afholdt på Have & Landskabs særlige område for skovudstyr og -maskiner, hvor lyden af ivrige motorsave dannede baggrund.

– Mange af disciplinerne i mesterskaberne kræver nemlig en kyndig hånd med sværdet, fortæller Matias Skov Jonesen.

Marius Eg Larsen fra HedeDanmark vandt også Skovbrugsmesterskaberne for elever på HL23 og slår sin titel som Danmarksmester fast med hegnspæle, for han viste sig noget nær urørlig i sine evner med motorsaven.

For yderligere information, kontakt venligst Jan Marcher Jensen, jmj@dmoge.dk, +45 7641 3666.

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.