Hjem » Sådan undgår du bøder og frakendelse af kørekort, når du kører med jorddumperen

Sådan undgår du bøder og frakendelse af kørekort, når du kører med jorddumperen

Som entreprenør lejer eller ejer du en jorddumper til dine projekter, men ved du også, hvordan du må bruge den? Hvis du skal køre med en jorddumper, skal du være opmærksom på, at der gælder forskellige regler for kørsel på og udenfor vejen. Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis du overtræder reglerne, som f.eks. bøder eller frakendelse af kørekortet.

For at køre lovligt på landevejen er det vigtigt at have styr på reglerne for vægt og dimensioner. Det du transporterer bestemmer om dumperen skal indregistreres. Og samtidig kan der være undtagelser, som kan være svære at overføre til den enkelte situation, skriver DM&E i pressemeddelelse.

– Et eksempel er færdselsloven, som gælder de fleste steder, mens vægt, dimensioner og registreringsregler kun gælder landeveje. Det betyder, at du skal have styr på, hvor stor og tung din jorddumper må være, og om den skal have nummerplade eller ej, fortæller Gerth Petersen Holm, maskinkonsulent i DM&E.

Bedre at være på forkant

Ifølge brancheorganisationen, er det dit ansvar som maskinfører af en jorddumper at kende og overholde reglerne. Og derfor er det vigtigt, at du søger efter pålidelige og opdaterede kilder, der kan informere dig om reglerne. Du kan f.eks. læse mere om lovlig kørsel med jorddumper på DM&E’s hjemmeside.

– En del af ansvaret ligger også hos os, og vi forsøger os på at gøre flere informationer tilgængelige for vores medlemsvirksomheder. Vi har derfor lavet et fakta-ark, som skal fungere som et opslagsværk for medlemmerne, og informationerne gør vi tilgængelige på vores hjemmeside. Derudover gør vi også meget ud af den personlige kontakt, så vi kan møde medlemmer i deres individuelle situation og rådgive derefter, siger Gerth Petersen Holm og fortsætter;

– Samtidig håber vi også, at en belysning på emnet kan få folk til at dykke mere ned i instruktionsbogen, da det i sidste ende er den information, der er gældende. Man skal være opmærksom på, hvad producenten angiver f.eks. i forhold til hvilken hældning den må køre på, hvilken størrelse hjul, der må monteres og hvor meget den må køre med m.m.

Indregistrering af din jorddumper

Reglerne om lovlig kørsel med jorddumper indebærer, at du er oplyst og kender de specifikke regler – både for hvornår du skal indregistrere din dumper, hvor hurtigt du må køre, hvilke regler der gælder for lygter og reflekser samt regler på byggepladsen.

– Jorddumpere defineres som et motorredskab, ifølge dansk lovgivning. Og motorredskaber er ikke EU-godkendte, og de er derfor underlagt dansk lovgivning for kørsel på vejen, forklarer Gerth Petersen Holm, og uddyber:

– Du må altid flytte jorddumperen på landevejen, når den er tom, hvis den ikke overskrider regler for vægt og dimensioner. Det du transporterer, bestemmer om dumperen skal indregistreres.

Som undtagelse må større køretøjer krydse og benytte vejen i op til 300 meter. Her anbefales det, at du skilter med, at arbejdskøretøjer benytter vejen.

Faktaboks – Sådan kører du lovligt med jorddumperen

  1. Husk indregistrering – Transporterer du materiale, som dumperen ikke selv skal bruge på landevejen, er det et krav, at dumperen er indregi­streret. Eksempler på materialer, som dumperen selv skal bruge, kan være ekstra dæk eller lignende. Transporterer den for eksempel sand, jord eller en graveskovl, er der krav om indregistrering.
  2. Tempo 40 kræver nummerplade – 30 km/t er den almindelige hastighed, men dumpere kan dog tempo 40 godkendes. Dette kræver en godkendelse samt indregistrering. Tempo 40 kræver både skilt og nummer­plade, ellers kan Tempo 40 ikke bruges.
  3. Bredde over 2.55 kræver særlige forhold – Dumperen må være op til 2.55 meter til almindelig kørsel på alle veje – også grus­veje. Er dumperen mellem 2.55 meter og 3.30 meter bred, må den køre på vejen, hvis den er særligt indrettet til skov, land­brug eller vejarbejde. DEN SKAL VÆRE SÆRLIGT INDRETTET og ikke kun bruges til disse formål.

Download faktaark her

For yderligere information, kontakt venligst Gerth Petersen Holm, gh@dmoge.dk, +45 7641 3675

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.