Tophistorie fra DM&E Magasinet
Dyk ned i vores fokus-afsnit, hvor vi præsenterer tre spændende artikler omkring risiko og risikostyring. Klik på overskrifterne nedenfor for at læse mere om det emne, der interesserer dig mest.
Kender du din risiko?
I en verden fuld af usikkerheder står virksomheder over for mange risici – fra de små daglige udfordringer til de store strategiske beslutninger. For at navigere sikkert gennem disse farvande er det afgørende at have et solidt fundament i risikostyring og hele tiden forholde sig til de risici, man står over for eller kan stå over for.
Baggrund
● I denne udgave af Fokus stiller vi skarpt på risiko og risikostyring.
● Hvis du ikke har risikopolitikker, og du ikke har forholdt dig til de risici, virksomheden kan stå over for, har det stor indflydelse på din virksomhedsøkonomiske stabilitet.
● Vi giver gode råd til, hvordan du kan ruste din virksomhed til de risici, den måtte ståover for i din branche, og hvordan risici måske kan vendestil muligheder.
Ved enhver aktivitet er der forbundet en risiko for, at ikke alt går, som vi forventer. Det gælder også ved aktiviteter i virksomheden. Som ansvarlig og velforberedt virksomhedsleder er det derfor vigtig at forholde sig til de risici, som kan opstå i forbindelse med virksomhedens aktiviteter. Det gælder alle risici inde og uden for virksomheden. I virksomheden drejer det sig ofte om risici i forhold til driften, for eksempel ulykker, vejret, maskinnedbrud, likviditet, nøglemedarbejdere og så videre. Uden for virksomheden er der flere forhold i omverden at forholde sig til. Eksempelvis kan der nævnes renter, forsyningssikkerhed, kundeforhold, politik og lovgivning. For at opnå den størst mulige sikkerhed i forretningen skal virksomhedens risici afdækkes, og der bør tages stilling til, hvordan de kan håndteres.
Når du forholder dig til de risici, der kan påvirke din virksomhed, er kontrakter og aftaler et godt sted at starte.
For nylig havde vi hos DM&E i Vejle besøg af Jens Christian Larsen, markedsdirektør i Jyske Bank. Han gav indsigt i bankens risikostyringsværktøj, der hjælper virksomheder med at nå deres mål og strategier gennem effektiv risikohåndtering.
-Den største risiko er på driften. Et godt sted at starte med kigge på sine risici er på kontrakter og aftaler, siger han.
Andre risici, markedsdirektøren anbefaler selvstændige erhvervsdrivende at forholde sig til, er:
Rente:
Med hastige rentestigninger er det vigtigt at sikre sig adgang til kapital og genoverveje debitorpolitikken.
Nøglepersoner:
Rekruttering og fastholdelse af nøglemedarbejdere er afgørende for virksomhedens succes.
Debitor:
Risikoen for, at debitorer ikke kan tilbagebetale deres gæld, skal håndteres proaktivt.
Det er vigtigt at have en plan for risikohåndtering og at formulere risikopolitikker, der kan guide virksomheden gennem usikre tider. Disse politikker skal definere, hvilke risici virksomheden er villig til at påtage sig, og hvordan disse skal håndteres.
Spørgsmål, man kan overveje: Hvor lang er bremselængden, hvor hurtigt kan man omstille sig, og hvad nu hvis? Kan vi udse os nogle scenarier og forberede samt prioritere, hvordan vi kan håndtere det, inden det sker.
At forstå og håndtere risiko er ikke en engangsforeteelse, men en løbende proces. Det kræver tid, opmærksomhed og de rette værktøjer. Er du reflekterende og tro mod regnemaskinen – og forholder dig til regnestykket ved for eksempel køb af en maskine, og hvad det giver – også år frem?
Det skal du tænke på i din branche
DM&Es konsulenter giver her deres bud på, hvad du særligt skal kigge på som risikofaktorer i din branche.
Sådan her kan en risikoanalyse/vurdering se ud. Den vil naturligvis variere fra virksomhed til virksomhed og branche til branche. I eksemplet er der udpluk med fra alle vores brancher.
Entreprenør og kloakmester
– Er dit tilbud konjunktursikkert?
Når du udfører kloak- og entreprenørarbejde, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici. Selv om de fleste risici kan beregnes og håndteres, er det afgørende at forstå dem.
Her er nogle af de risici, du som entreprenør står over for:
Konjunkturforhold:
Udfordringer med at regulere tilbudssummer, især for projekter af varierende længde.
Finansomkostninger:
Stigende omkostninger kan påvirke rentabiliteten.
Vejret:
Uforudsigelige vejrforhold kan påvirke arbejdet og tidsplanen.
Betalingsbetingelser:
Lange betalingsfrister fra debitorer kan påvirke likviditeten.
Kreditrisici:
Risiko for manglende betaling fra kunder.
Byggestyring:
Effektiv projektstyring er afgørende for at undgå fejl og ansvar.
Anlægsaktiver:
Store investeringer i anlæg kan binde kapital.
Aftalevilkår:
Manglende aftalevilkår kan skabe usikkerhed om ansvar og risiko.
Udbudsmateriale:
En grundig gennemgang af udbudsmaterialet er nødvendig for at identificere og prissætte risici.
Dokumentationskrav:
Korrekt dokumentation er afgørende for at minimere risici.
For yderligere information, kontakt venligst Sebastian Ravn, [email protected], +45 7641 3668
Maskinstation
Risici er altid til stede
Risikostyring er afgørende for at minimere potentielle udfordringer og sikre effektiv drift. Fra overholdelse af regler og rammer til afgrødeetablering, sprøjteskader og vejrets indflydelse – risici er altid til stede.
Regler & rammer:
Hvis der er tvivl om, hvor bræmmerne til vandløbet er, om det nu ER en græsmark – eller er brakmark, man kører gylle på, og om gyllen måske skulle have været nedfældet i stedet for at være slangeudlagt, ja, så er der adskillige muligheder og risici for at komme i klemme mellem lodsejer, systemet og i værste fald få et bødeforlæg. Mulige overtrædelser af reglerne omkring vægt, længder med mere i trafikken er en kilde til stadig uro. Det er en risiko.
Afgrødeetablering:
Få kan sige, at der ikke på et tidspunkt har været udfordringer med såmaskinen, med sådybden, med at få de småfaldne frø til at holde marken over, og med at få den samgranulerede gødning til at opføre sig ordentligt i maskinen. Når der er klare forventninger til, hvad det perfekte indebærer, er der en risiko for, at der er uoverensstemmelser i forhold til, hvad forholdene tilbyder. Der er endnu en risiko.
Sprøjteskader:
Hvis man følger brugsanvisningen slavisk, og vejr, vind og mekanik ikke driller, er der ikke nogen nævneværdig risiko for, at man ikke altid leverer det perfekte sprøjtearbejde. Men når der er mennesker involveret, er der altid en risiko for, at der sker noget utilsigtet. Man kan tage af den forkerte dunk, regne forkert med hensyn til doseringen, regnen kommer før forventet med mere. Der er en risiko for afgrødeskader, når vi udfører planteværn – også i egen bedrift.
For yderligere information, kontakt venligst Thomas Kristensen, th@dmoge.dk, +45 7641 3665
Skoventreprenør
Styrk produktionskædens robusthed
At drive en virksomhed er en dristig rejse ind i en verden af usikkerhed og uforudsigelighed. Selvom risiko ikke altid er det første, man tænker på, når man driver en virksomhed, er det vigtigt at erkende og forstå de mange risici, der følger med.
Disse risici kan opdeles i flere kategorier, såsom økonomiske, medarbejderrelaterede og lovgivningsmæssige:
Ansatte: Det våde vejr har gjort hverdagene besværlige for alle, og der vil også i fremtiden være perioder, hvor du ikke kan arbejde i skoven. Det kan derfor være en god idé at se ind i hvordan du kan tilpasse din virksomhed, så du ikke er så sårbar i perioder med stilstand. Det kan f.eks. være mere fleksibilitet i dine ansættelsesaftaler.
Kostpriser: Vi har været vidne til kraftige prisstigninger på stort set alt, samt stigende renter. Tempoet og stigningens høje niveau betyder, at det er meget vigtigt at have styr på ens kostpriser, så man fortsat kan drive en lønsom forretning.
Sårbarhed i produktionskæde: Sårbarhed i produktionskæden opstår, når personer eller maskiner skal præstere mere i visse perioder. Uforudsete hændelser som sygdom eller maskinnedbrud kan lægge pres på hele organisationen. For at afhjælpe dette kan man analysere produktionsflowet og identificere svage punkter. Derefter har man mulighed for at oplære de ansatte til at løse forskellige opgaver eller sørge for, at vigtige reservedele er tilgængelige på lageret.
For yderligere information, kontakt venligst Claus Clemmensen, [email protected], +45 7641 3662.
Identificer, vurder og håndter dine risici
Når du afdækker din virksomheds risici, er der tre trin, du bør gennemgå for at opnå størst mulig sikkerhed i din forretning.
Mange vælger både at servicere deres maskiner og tegne en kaskoforsikring for at imødegå risikoen for nedbrud.
- Identificer dine risici
Hvad kan gå galt? Start med at liste mulige hændelser, som indebærer en risiko, op. Det gælder de førnævnte risici i omverdenen og de risici, som er forbundet med virksomhedens drift. Eksempler på forskellige risici kan ses i grafikken. For eksempel kan nævnes arbejdsgange, nøglemedarbejdere, IT, miljøforhold, lovgivning, vejret, renteomkostninger, likviditet og så videre. - Vurder dine risici
Hvor galt kan det gå? Når alle risici er identificeret, skal sandsynligheden for, at det sker konsekvenser heraf vurderes. Sandsynligheden for, at en hændelse indtræffer, vurderes ud fra erfaring og historiske data. Men i flere tilfælde din egen vurdering. Konsekvensen af en hændelse, for eksempel en rentestigning, fravær af en nøglemedarbejder eller meromkostninger på grund af dieselpriser eller vejret, kan beregnes økonomisk og sættes i forhold til virksomhedens resultat. Det vigtigste er imidlertid, at ledelsen forholder sig til de risici, som virksomheden påtager sig i forbindelse med deres aktiviteter. Virksomhedens risikoprofil opstilles i diagrammet, som ses i grafikken. - Håndtering af risici
Hvordan kan vi undgå, at det påvirker vores forretning? Sidst tages der stilling til, hvilke handlinger der sættes i gang for at undgå eller afbøde konsekvensen af en hændelse, som indebærer væsentlig risiko. For hver risiko kan der vælges imellem følgende muligheder:- Aktiviteter med høj risiko fravælges.
- Der foretages handlinger, som kan mindske konsekvensen af en hændelse.
- Endelig kan man som virksomheden acceptere risikoen. I mange tilfælde vil en plan for at mindske risikoen indebære elementer fra både punkt 2 og 3.
- Der foretages handlinger, som kan mindske sandsynlighed for en risikohændelse.
For yderligere information, kontakt venligst Jens Guld, [email protected]k, +45 7641 3661.