Skal vi holde dig opdateret om, hvad der sker i branchen?
Når du ved hvad der sker omkring dig i din branche, kan du bedre følge med i din egen virksomhed. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så skal vi holde dig opdateret på det vigtigste inden for branchen, når vi sender ‘Branche Nyt’ til dig – direkte i din mailboks.
Sådan kører du lovligt med jorddumperen
Mange af DM&E’s medlemmer har en jorddumper som en del af maskinparken. Jorddumpe-re er et motorredskab, når vi snakker dansk lovgivning. Mo-torredskaber er ikke EU-type-godkendte, og derfor er de underlagt dansk lovgivning for kørsel på vejen. Reglerne gælder for alle veje - også grusveje medmindre det er på et lukket område.
Gevinst i banken med nyt overblik i hånden
Hos Egekærslund har udarbejdelsen af en ESG-rapport givet bonus i banken og kraftigt nedslag i dieselforbruget. Det var ikke en pludselig indskydelse en aften på Egekærslund, at virksomheden nu er blandt de første DM&E-virksomheder med en ESG-rapport i hånden. Det hele startede meget konkret. Udsigten til en grøn gevinst. Det gælder om at starte et sted og få nedfældet og analyseret, hvem man er, og få sat sig nogle håndgribelige mål.
Brancheforening har succes med erfa-klubber
Blandt DM&E’s medlemskreds er der i dag ca. 100 DM&E-medlemmer fordelt over 20 aktive klubber, der mødes regelmæssigt. Virksomhederne kommer med efter, at de har været i kontakt med DM&E’s konsulenter, der efterhånden har mange års erfaring i, hvordan grupperne matches bedst.
Der har da været dage med 50 portioner mad
Alt disponibelt mandskab er i gang i disse uger på Rostgaard Maskinstation. Det er travle tider i alle retninger, når man står og skal planlægge høst, såning og en masse opgaver derimellem. Også ’bare’ logistikken af madordningen på maskinstationen. Det beretter kørselslederassistent Martin Kelp Jepsen, som er en af de tre unge, vi løbende følger i DM&Es brancher i løbet af 2023.
Mange DM&E-virksomheder hjælper hinanden
Inspiration og en masse gode, konkrete råd strømmer mellem medlemmerne i DM&E, som i stort antal støtter op om ERFA-klubberne.
Er denne kinesiske plante for god til at være sand?
Paulownia er ikke et træ i normal forstand. Det er godt nok en flerårig plante, der har en tydelig opret og forveddet stamme, som begynder ved roden, og som bærer grene og dermed blade et stykke over jorden. Det optager også energien gennem fotosyntese i bladene, men i modsætning til de fleste træer foregår transporten af vand og næringsstoffer ikke i det yderste vækstlag under barken, men derimod gennem et ’sugerør’ i kernen af stammen. Cellerne, som opbygger veddet, er heller ikke opbygget på samme måde som de velkendte træer, men består i stedet af lukkede celler, som ikke optager vand og derfor også beskytter veddet mod svampeangreb og råd. Derfor er paulownia egentlig ikke et træ, men nærmere en urt, der danner vedmasse.
Regnvandskonsulenter i DM&E deler ud af ekspertråd om klimatilpasning på H&L-messe
Endnu engang slår fagudstillingen Have & Landskab portene op til tre dage med alt til den grønne branche, og DM&E Entreprenør og Kloakmester er naturligvis med som udstiller.
DM&E med klart budskab - Få styr på ansættelsesbeviset
D. 1. juli var en skelsættende dag for arbejdsgiverne, da der her kom nye regler for ansættelsesbeviser. De nye regler betyder, at den nyansatte, der arbejder mere end tre timer pr. uge, skal have en kontrakt i hånden indenfor en uge, i modsætning til førhen, hvor det var en måned. En ting er at få lavet en ansættelseskontrakt, noget andet er at få lavet én, der tager udgangspunkt i såvel branchens behov som parternes aftalte rammer for ansættelsen. Selvom der er et hav af muligheder for at hente skabeloner ned, er det dog ikke altid det mest hensigtsmæssige. Ifølge Christian Duborg, der er arbejdsmiljøkonsulent i DM&E, er der nemlig en række faktorer, der spiller ind i udarbejdelsen af ansættelseskontrakten.
CEETTAR og NRMM arbejde
Der er blevet vedtaget at Motorredskaber skal kunne EU-typegodkendes, som det er med Traktorer, vogne og bugseret arbejdsredskaber. Grunden til arbejdet for en typegodkendelsesordning blev lavet for at sikre et fælles åbent markeds i EU for produkter og køretøjer, med samme høje sikkerhed på alle EU-veje. EU-typegodkendelse for traktorer (TMR) har været brugt i mere end 10 år og stadig oplever vi i Danmark store udfordringer med at reglerne virker og skal sikre dette ”frie Marked”. Vores problemer er bæltekøretøjer og regler for aksellast. Derfor er vi meget obs på de nye typegodkendelsesregler for NRMM, for at sikre at erfaringerne fra TMR bringes videre på godt og ondt.
Med en særtransporttilladelse og rådgivning fra DM&E kan din roemaskine køre lovligt i sæsonen
Efter fem års lobbyarbejde kan roemaskiner køre lovligt på vejen.
Flere unge skovbrugselever viser deres talenter og passion for skovdrift i konkurrence
Der var opbakning som aldrig før til konkurrencerne ”DM i udkørsel af træ” samt ”Skills for Skovbrugselever” torsdag den 17. august til Langesømessen på Fyn. Her kæmpede skovens erfarne maskinførere samt unge skovbrugselever fra Skovskolen om æren, præmierne og for deres fag.
DM&E Himmerland Kollegatræf
Siden 1975 har der været kollegatræf i "Himmerland", det har i alle årene været fantastisk at besøge kollegaer, det startede med ejerne og "ægtefæller" og efterhånden er medarbejderne fra maskinstationerne også inviteret med. Det er godt at komme rundt se og ikke mindst høre, hvordan andre tackler at drive maskinstation. Gode ideer om værksteds - kontorindretning, opbygning af lager osv.. Gode ideer eller det modsatte, af forskellige "opfindelser", allerede da kollegatræffene startede var "networking" det hed det bare ikke dengang.
Få hellere ordnet ansættelsesbeviset inden folk starter
Et sæt nye regler betyder, at man kun har få dage – syv faktisk – fra en ny arbejder har første arbejdsdag til, at der skal foreligge en ansættelseskontrakt. Det er altså et lovkrav. Få afstemt forventninger og lav et opslagsværk.
Bureaukratimonster sluppet løs i skoven
Den nye afskovningsforordning skal sikre, at europæisk forbrug ikke fører til global afskovning. Det nye regelsæt skærper de nuværende regler for import af træ og omfatter nu også flere råvarer som blandt andet soja og palmeolie. Den europæiske tømmerforordning (EUTR) har eksisteret i næsten et årti. Nu erstatter EU den med en ny forordning rettet mod træ samt andre råvarer såsom soja, kakao, palmeolie og oksekød forbundet med skovrydning. Den ny afskovningsforordning hedder EU Deforestation Regulation (EUDR) og træder i kræft i Danmark i januar 2025. Den foreslåede forordning har et bredere anvendelsesområde end EUTR. Det omfatter en række andre varer og virksomheder. Det er også langt mere omfattende og specifikt i, hvordan operatører og råvarehandlere forventes at overholde reglerne, blandt andet med indarbejdning af forskellige risikominimerende løsninger.
Skovens yngste fagfolk skærer igennem på HL23
Torsdag den 31. august bliver der skabt historie på Have & Landskab, når Skovbrugsmesterskaberne for elever før første gang afholdes på udstillingen. Konkurrencen afholdes passende nok på Have & Landskabs særlige område for Skovudstyr og -maskiner, men man kan også bare gå efter lyden af arbejdende motorsave. Mange af disciplinerne i mesterskaberne kræver nemlig en kyndig hånd med sværdet, fortæller underviser og vejleder Matias Skov Jonesen fra Skovskolen ved Københavns Universitet.
Er du roeklar?
Skal du køre lovligt med dine roemaskiner på landevejen, skal du ansøge som særtransport til f.eks. rense-læsse-maskiner, roeoptager og pendler maskiner, som alle overskrider regler for kørsel på landevejen. I særtransport-ansøgningen skal der både udfyldes en særtransport-klassificering samt selve særtransport-ansøgningen. Ansøgningen er krævende, men det er der råd for. Vi har eksperter som kan hjælpe dig med at få det gjort helt korrekt. Så gør som Simon fra Døllefjelde Maskinstation - bliv roeklar ved at få råd og vejledning hos DM&E.
Branchens modigste dyster til Langesømesse
Ingen Langesømesse uden dyster – og det er lige præcis, hvad besøgende kan opleve på konkurrencepladsen omkring stand 75, hvor skovens erfarne skovmaskinførere duellerer til DM i udkørsel. Derudover fortsætter DSF og DM&E Skov deres egen Skills-konkurrence, som kører på femte år, hvor Danmarks unge skovbrugselever viser deres talenter.
DM&E Midtjyllands tur til Femern
Vejret var godt så sejlturen forløb stille og roligt. På Lolland fik vi fortalt lidt om øen og så den berømte sukkerfabrik, inden vi kørte ud til Femern. Her blev halvdelen budt indenfor en guidede fortælling om byggeriet og billeder og placere herom. Resten fik serveret røde pølser med koldkartoffelsalat ved bussen, inden den kørt dem ud til udsigtspunktet hvor man kan se ud over byggeriet. Herefter var det tilbage til Femern også der var byt af de 2 hold. Da alle havde set det hele og fået frokost, kørte vi ud til Døllefjelde Maskinstation, hvor Simon bød os velkommen, viste os rundt og fortalt om alt det de har gang i på Lolland. En god rundvisning på maskinstationen hvor alle fik mulighed for at spørge løs og sparke lidt dæk.
DM&E's nye hjemmeside
DM&E har udskiftet logoer og den nye hjemmeside er blevet lanceret. Vores vision har været at skabe to platforme der på en og samme måde viser hvem DM&E er, hvad vi står for og kæmper for, med nøgleordene enkelthed og let tilgængelighed. Den ene platform er til omverdenen og den anden er til medlemmerne, med gentagende sand-, gul og grønne farver.
DM&E Entreprenør og Kloakmester på Rørcenterdagene med klart budskab til landets kommuner – Vær tydelig i jeres krav og vilkår til kloakmestrene
Når DM&E Entreprenør og Kloakmester deltager på årets Rørcenterdage i Taastrup onsdag og torsdag denne uge, er det med et specielt fokus på vand, afløbsteknik ... Læs mere
Kontrolinstans: Vil understrege enkelhed med nyt navn
Enkelhed og let tilgængelighed skal kendetegne DM&E, og det gælder også brancheorganisationens kontrolinstans. Derfor ændres navnet på kontrollen af kloakmestrene. Ikke mindst når det gælder ... Læs mere
Tæt på virkeligheden: Kommunale sagsbehandlere på kloakmesteruddannelse
Der kan være langt fra et skrivebord i kommunens Natur & Miljøafdeling og ud til den praktiske håndtering af spildevand i det åbne land. Derfor ... Læs mere
Nyt flot resultat hos Skive-entreprenør
Det blev til fremgang på bundlinjen til trods for nedgang i omsætningen hos Skive Anlæg & Entreprenør. En af brancheforeningen DM&E’s trofaste medlemmer gennem mange ... Læs mere
Teknologi skal anvendes og ikke købes
Vi havde 2. maj besøg af Erik Poulsen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.
Vi nærmer os forholdene i en banan-republik
75.000 hektar statsskov skal være urørt skov har sat sindene i kog hos tusindvis af skovelskere. En af dem er Kim Vestergaard, der for første gang nogensinde er gået ind i politik.
Nu skal dieselforbrug med til Arla-kunderne
Arlas tillægsmodel for bæredygtighed er baseret på et klimatjek på ejendommen, hvor bæredygtighedstiltag på gården og den nuværende situation beskrives.
Det kan ikke siges for ofte: Skriv regninger hver uge
Kodeordet på kontoret er struktur og systemer, og måske skal du bare erkende, at andre er bedre til det end dig selv efter fyraften.
Hvem må montere gulvafløb i terrændæk mod jord?
Der har været en del diskussioner om, hvem der må udføre hvad, når det kommet til montering af gulvafløb i terrændæk mod jord. Er det ... Læs mere
Naturstyrelsen udbyder rammeaftale om fældning af heltræ til flis samt udkørsel og fældeudkørsel
Naturstyrelsen er klar med endnu et rammeudbud, denne gang på fældebunkelægning og udtyndning i unge bevoksninger. Der er seks rammeaftaler i udbuddet og man kan ... Læs mere
Brug af varebil udover arbejdskørsel
Der gælder særlige regler for, hvad du må bruge en varebil på gule plader til udover kørsel for virksomheden. Må du fx hente børn, købe ind eller ... Læs mere
Bliv medlem
DM&E’s mål er gennem politisk interessevaretagelse, udvikling af værktøjer og direkte rådgivning at lette dagligdagen for medlemsvirksomhederne.
Rådgivning, der skaber fremtid
Vores konsulenter har erfaring og viden, som gør at du som medlem får bedst mulig rådgivning til lige præcis din virksomhed.
Hold dig opdateret
Vi vil gerne gøre mere for nysgerrige og interesserede i branchen. Derfor kan du her skrive dig op til et nyhedsbrev, hvor du får et digitalt nyhedsoverblik med gode råd, inspirerende fortællinger, medlemsfordele og praktisk information. Vi sender kun, når det er relevant.