Hjem » – Jeg vil kunne se ud på marken og sige, at det har jeg ændret

– Jeg vil kunne se ud på marken og sige, at det har jeg ændret

Tophistorie fra DM&E Magasinet

Det handler om, at vi får gjort noget i stedet for bare at snakke, siger transportminister Thomas Danielsen, der nu vil lave en hel pakke regelændringer for landbrugets køretøjer.

Nogle af reglerne kan spores tilbage til 1950erne. Men transportminister Thomas Danielsen vil hellere end gerne komme med en række ændringer, som kan modernisere reglerne for landbrugets køretøjer, der i sagens natur har ændret sig markant igennem årene.

Ministeren kalder det en naturlig forlængelse af, at han går mere op i at få gjort nogle praktiske ændringer, mens han er i jobbet, end bare snakke ideologisk politik
– Jeg vil gerne kigge ud på marken, og kunne sige, at det har jeg forandret. Vi har fået kigget på vægt og dimensioner for lastbiler, og jeg kan godt lide at få lavet den slags ting i stedet for at diskutere, siger han, efter at han for nylig afholdt et såkaldt traktorhof i ministeriet som en slags kickstart på processen med at ændre reglerne.

Traktorhof
● Da transportminister Thomas Danielsen, Venstre, var afsluttende taler under DM&E Vidensdage i januar adresserede han alle dem, som er frustrerede over de transportregler, der er på landbrugs- og entreprenørområdet, og som ikke er fulgt med tiden.

● Første initiativ var et såkaldt Traktorhof i ministeriet, hvor relevante parter kunne møde op og komme med indspark til debatten.

Første spadestik blev taget på DM&Es Vidensdage i januar, hvor ministeren sendte invitationen til DM&E og andre organisationer i og omkring landbruget til at byde ind med indspil til nye regler.

Jeg forestiller mig, at vi laver en pakke af initiativer, som forholder sig til alt lige fra bælter, køretøjsbredder, kørekort med mere.

Efter første møde står det klart for Thomas Danielsen, at reglerne skal kigges nærmere i sømmene på en lang række områder.
– Jeg forestiller mig, at vi laver en pakke af initiativer, som forholder sig til alt lige fra bælter, køretøjsbredder, kørekort med mere. Nu får vi kigget det igennem og ser, hvor meget der kan ændres ved at kigge i bekendtgørelser, og hvad der kræver direkte ny lovgivning, siger han og forklarer, at der skal arbejdes hurtigt, og at man skal få noget fra hånden i sammenspil med aktører som DM&E, ministeriet og styrelser.

Han kalder selv dagens traktorkørekort for utidssvarende, når man kan tage kortet efter en prøve med en lille, lav vogn og bagefter være godkendt til at køre de største gyllevogne.

– Der er ekstremt stor forskel på kravene og så det, du faktisk får mulighed for bagefter. Det bør der kigges på, selv om jeg oplever fra dagligdagen, at der er fornuft i landbruget, og landmanden ikke bare lige lader en uerfaren knægt køre af sted med en stor mejetærsker til tre millioner kroner, siger han.

Kan du allerede i dag sige, at de eksempelvis får hurtigere hastighed til rådighed?
– Det vil være uhensigtsmæssigt, at jeg siger, at det bliver sådan og sådan. Men al lovgivning skal vi have gjort tidssvarende.

Venstres transportminister Thomas Danielsen lægger op til en stor pakkeløsning for landbrugets køretøjer. Foto: Transportministeriet

Minister med firefuret Kverneland
Thomas Danielsen er i øvrigt selv traktorejer. Indtil han blev minister, passede han selv sin hobby-ejendom med en Massey Ferguson og fire-furet Kverneland.
– Det var hyggeligt at komme hjem fra København og Folketinget og passe det – næsten terapi at sidde i traktoren om aftenen og se igennem mørket og tømme tankerne. Nu har jeg udliciteret det til en maskinstation, men jeg må hellere lade være med at nævne navnet, da jeg ikke vil favorisere nogen, men han gør det rigtig godt, siger ministeren med et smil.

Var det der, at du så, at reglerne var utidssvarende?
– Nej, det havde jeg ikke skænket en tanke dengang. Mit landbrug er ren hobby, men det er lærerigt at opleve, hvor mange regler landbruget har.


Læs også:

→ DM&E direktør: Den ypperste dialog

→ Fem afgørende emner, vi havde med til traktorhof hos ministeren

Kontakt os

Få et hurtigt overblik over de fordele, du har glæde af som medlem af DM&E.